Jul 6, 2010

*Saat itu*

This story will remains in my life journey onwards..alhamdulillah..

It's begin on 21stJune2010 (Monday).. sang suami mengalami demam panas dan cirit birit yang secara mengejut. Pelbagai tanggapan dan andaian sebab musabab kenapa sang suami boleh tetiba mendapat demam dan cirit birit itu.. 
andaian pertama> sbb makan byk sgt kupang, lokan n tiram petang tu.. 
andaian kedua> sbb drive jauh ari tu p antar adikna balik muar.. 
andaian ketiga> hihi..ntah2 sbb si isteri prgnnt..jeng2..

Diz day sang suami amik MC.. rehat kat umh..kebetulan ari tu si isteri tak keje.. hihi.. ptg tu sang suami mcm sehat trus g dating.. ;p dlm mggu tu jgk sang suami suh beli prgnnt test kt farmasi..si isteri pun beli. hati kami masing kuat mngatakan si isteri prgnnt. tp si isteri takut nak tau result test tu.. 
....Sehinggalah tanggal 26thJune2010 (Saturday)...
Early in the morning, bgn awal pg cz pg tu si isteri kerja.. si isteri dgn berdebar hati memulakan ujikaji UPT di toilet.. jeng jeng jeng.. mulanya nampak satu line je.. agak sedih sket but then si isteri bc manual yg diberi berulangkali..

"Tunggu sehingga warna jalur kelihatan. Masa untuk memperoleh keputusan positif (hamil) adalah pelbagai selaras dgn kepekatan hCG yang terkandung dlm urine. Kebiasaannya keputusan positif dapat dilihat dlm jgkamasa 40saat. Walaubagaimanapun, anda hendaklah menunggu selama 5min utk memastikan keputusan negatif (tidak hamil)."

So, si isteri menunggu selama lebih 5min sbb siapkan dlu mandi2 pe semua then tgk semula test tu.. Si isteri mcm gembira sikit sbb mcm timbul lg satu line tp agak kabur. Nasib baik dlm manual tu ada gmbr cth double line cmne..mmg rupanya line yg lagi satu tu (if detect) berwarna agak pudar..si isteri bandingkan dekat2 test tu dgn gmbr yg ade kt manual tu.. SAME!!! alhamdulillah..

Cepat2 si isteri mengejutkan sang suami.. si isteri suruh sang suami konfemkan test tu +ve or -ve. then sang suami berkata " sYang, syg prgnnt la! tahniah.." si isteri senyum gembira =) 
Hari tu pegi kerja sang suami dgn baik hatinya hantar si isteri pegi keje.. Saturday la katakan.. hihi bermanja sket.. 

Dtg opis, terasa hepi sgt2..senyum je memanjang. smpaikan officemate tegur.. "ai puan, happy je nmpak..ade pape ke ni?" hihi dlm hati menyahut... 'ye mmg ada pae2..sy prgnnt da'..tp dlm ati jela tu cz tak g klinik lg utk confirmation. Plan on Monday tu baru sang suami nak bwk si isteri ke klinik kesihatan berhampiran. 

On 28thJune2010 (Monday), sang suami bagitau org opis dia yang dia akan masuk keje lmbt sket utk antar si isteri buat check up. hihi..terima kasih sang suami yang sgt caring.. muahx! 
Sesampai di Klinik Kesihatan Kuarters KLIA, Nilai... si isteri membuat pendaftaran di bhgn ibu dan anak.. ehe..cm tak cye je..sambil2 tu jeling sekeliling takot2 ader officemate yg ade kt KK tu..kantoi nnt..tak surprise la.. ;p 

Mulanya g buat Urine Pregnant Test (UPT) kt makmal..tggu2 result tulis POSITIVE. yeaahh.. alhamdulillah..trus excited g hantar kt kaunter. nurse kt ctu tgk result tu..then terus buka buku merah..hhihi..byk mende kene isi dlm buku merah tu.. lama jgk menanti..then ukur tinggi n berat bdn.. tinggi si isteri sekarang adalah 162.5cm dan berat adalah 54.5kg. (mcm dah nek berat ni).

Lepas tu buat ujian darah pulak..alhamdulillah takde masalah.. bermula sesi konsultansi dgn nurse disitu, sang suami turut bersama..pelbagai nasihat dan peranan ibu hamil diterangkan..sbb si isteri first time pregnant..lepas tu g konsult dgn doctor pulak.. si isteri hanya diberi ubat acid folic (5mg) sebanyak 2 pelet shj dlu cz katenya masih di peringkat awal. Next time dtg br akan diberi vit.2 lain. =)

Ok..selesai semunya dlm pkul 11++.. uhu..lma jgkkan..sang suami pun masuk opis lmbt..sian sang suami..btw thnk u so much2! =)

We will be mom n dad by March next year!! 

Many prep must be plan n much knowledge should be fill in our self...pregnant mom preparation..parenting skills..etc..

No comments: