Dec 29, 2010

* Check up @ 30 weeks *

Tadi utk kesekian kalinya (tak igt da berapa kali da g cz stat awal pgnnt dlu smpai sekarang kene wat checkup every 2weeks) aku g ke KK Klia utk wat checkup @ 30weeks. Seperti biasa, timbang berat.. (udah naek sekilo in 2weeks menajdi 56kg)..check tekanan darah sume..alhamdulillah ok..
Then, kene check air kencing (NIL/BLUE).. n HB test.. huhu..tak naek tak turun but still lower.. 9.6 je.. aku nak kne tingkatkan lagi ni dalam masa sebulan je lagi at least cecah 10 lebey..semakin risau dibuatnye... 
Sesi bertemu dgn nurse..mula2 nurse check da brp weeks..udah masuk 30weeks! so dia suruh buat carta pergerakan bby in tummy starting tomorrow onwards. mesti kene ade pergerakan 10kali dalam tempoh 12jam bermula 9am-9pm..huahua..knela mulakan dgn tekun dan konsisten..demi utk kebaikan bby dlm tummy ni..ok baby..ibu akan cuba yang terbaek..pastikan baby aktif ye..hihi..

Selepas tu sesi bertemu dgn doc pulak..seperti yg dijanjikan, mggu ke 30 doc akan scan buat kali kedua. Seronok tgk sbb bby da besar..tapi ada jgk yg aku tak bpe nk paham tgk skrin tu cz scan 2D je.. kepala bby aku tgk doc ukur diameter dlm 7.5cm..cumelnye.. then nmpak tummy dia..alhamdulillah ok.. nmpak tulang rusuk dia..backbone.. tgn..cute2 je..jantung dia..normal..kaki pon nmpak..tp aku tak brp nk paham.. then doc focus kt anu dia..jeng2..mengejutkan aku cz dlu ms 6 bulan ade scan kt klinik swasta..katenye itu..tp doc ni plak katenye ini..huuuu..mane nk trust ni?? persiapan aku pon byk ke arah itu.. pening2.. berat baby dah 1.6kg..air ketuban pon ok..uri pon terletak di posisi yg baik..kepala bby pon da ader dibawah..semoga bby ni berkedudukan normal ye smpai ke kemuncak hari kelahiran nnt..ibu nak melahirkan kamu secara normal..insyaAllah.. 
Selesai sesi checkup trus aku call my husband menceritakan segala result2 test aku tadi.. n the most yg surprise kan dia ialah about jantina baby kami ni.. hehe..da agak da msti dia terkejut..so cepat je dia ajak g konfemkan lagi kt hospital/klinik swasta weekend ni..buat scan 3D terus katenye..OK! no prob! aku pon pening..tak mengharapkan mane2 itu or ini.. juz menerimanya dgn baek..semoga baby sentiasa sihat walafiat..ibu sayang kamu ok. =) Tggu weekend ni ibu n ayah nak tilik kamu.. hihi. jgn meyorok ye sayang..

p/s: rakan2, dimana ye yg ok utk buat scan 3D?? 
tujuan utama nk check jantina..

GIRL?

BOY?

2 comments:

lydzar said...

dulu masa hannah buat 3D kt Hospital Brittania, Kajang.

Baru ni buat 3D kt Kota Damansara. Rasanya memana hospital/klinik yg ada service scan 3D ni..ok je kot. Yang penting baby pon sporting nk tunjuk 'kepunyaan' dia tu

~ENNA~ said...

hehe..okey.. =)