Feb 2, 2011

* Premature Contraction *

Selama semiggu pengalaman pertama aku tidur di wad hospital disebabkan aku sendiri yang kene admit di situ.. al-kisah bermula pada tanggal 20hb Januari 2011 selepas aku pulang dr kerjaan 11pm-7am.. kebiasaannye selepas pulang kerjaan pada pukul 7 pagi, aku akan meloloskan badanku ke katil yg enak empuk utk meregangkan segala kepenatan badan yg mengandungi isiannya.. hihi.. and kebetulan on dat day is hari Thaipusam.. dan kebetulan is my husband holiday.. huuu.. tidak keseorangan la aku di hari itu. Pusing2 atas katil..terlelap..pukul 10 baru terbangun..hihi. plan nak jalan2 ritu.. excitedla nk bersiap..tp masa bangun dr tido tu, before mandi ak terasa sumtin kat perut..rase cm perutku berat sgt..keras..n jatuh sket ke bawah.. tp tak sakit.. so aku pon buat biasejela..mandi2 pe semua..then lepas mandi nk bersiap tetiba aku rasa semacam kt perut aku tu bertukar menjadi sakit. sakit yg aku pon tak pasti apa rasenya..nk buang air tidak..lapar pon tidak tp terasa sakit amat sampaikan aku tak dpt nk bergerak bebas..mulanya husband aku igt aku main2 sbb b4 ni aku penah main2..hihi..tp aku terasa begitu tak tahan dgn kesakitan ini sehinggakan mengalir air mata..uhh tak dpt dibayangkan situasi itu. mujur aku da prepare brg2 utk bby n ibu dlm beg.. husband dgn paniknya terus mengangkut aku ke hospital plg dekat iaitu hospital besar seremban. masa otw to hospital, ak dok dlm kete bagaikan org kesakitan nk beranak da..mana taknye, kete langgar lopak or jln tak rata sket aku dah meraung sakit..huu..sian husband aku..tp alhamdulillah dia dpt tenangkan diri time bawak kereta tu.. sesampai di hospital dalam pukul 11.30 pagi, kami terus menuju ke bhgn kecemasan..bhgn wad bersalin. sakitku bertambah sehinggakan aku nk berjalan tegak sgtla sakit.. aku disorong oleh husband menaiki wheel chair..fuh lega.. di labour room aku terus disoal selidik oleh nurse n doc di situ tp yg paling aku tak tahan ialah byk sgt soalan ditnya sehinggakan aku menangis tak tahan sakit ni. bila dah menangis ni barula diorang kelam kabut check itu ini..tp aku disuruh bergerak ke sana ke mari sendiri without wheel chair. Ya Allah..dahla ak tak dpt tahan lame nak berjalan o berdiri.. sakit aje rase kat abdomen perut ni. doc check perut aku..scan..baby ok. then check bukaan.. wah first time kene check.. maluuu rase tp sakit punya pasal terpaksala.. dah check tapi tiada bukaan. doc terus buat CTG kt aku..mak ai..dia kate contraction so strong. 3in10.. terus ak kene admit di PE Room (ICU for org nk bersalin)
aku di beri suntikan ubat tahan sakit Petidin (spelling tak tau cmne) dan suntikan mematangkan paru2 baby di kiri kanan belakang pinggulku..aduh sakit jugak rase. then aku dicucuk jarum di tangan utk memasukkan air ke dalam badan aku. tak lama kemudian aku terasa mengantuk amat pekene ubat tahan sakit tu..then aku pon tertidur..kesakitan dah kurang terasa. husbandku time tu hnya bole menanti diluar. tak boleh masuk bhgn labour room tu sesuka hati sblm diperlukan. nth berapa lama aku tertidur..then bila tersedar, nurse sister sedang memeriksa contraction perutku. aku request kt sister utk pggilkan husband aku masuk. dgn baik hatinya sister memanggil husbandku.. leganya dpt tgk husband.hihi.. =) masa tu dah kurang sakit. tp perut kerap mengeras. bercerita situasi aku pada husband.. tersenyum dia.. mungkin sebab lega tgk aku da kurang sakit. ntah ape yg bermain di mindanya masa aku kesakitan tu.. hihi. mlm tu aku tdo di ICU room tu. aku dipantau selalu.. 
keesokannya, aku di transfer ke wad biasa kerana contraction aku berkurang kepada 2in10..lega rasa cz kt sana husband aku boleh melawat seperti waktu melawat biasa.
20/1/2011 till 27/1/2011 aku stay kt spital.. mcm2 pengalaman aku tgk kt ctu.. =) 
to my husband, terima kasih sgt2 sbb amik berat pasal ayg selama ayg di admit di sana. sgt bosan dok hospital. tiap kali husband datang melawat sgt happy.. love u so much! ayg minta maaf kalau menyusahkan mintak itu ini.. hihi.. 
sepanjang disitu, ayahku, adikku, kakakku, keluarga mentua dtg melawat aku..hihi
experience yg tak dpt dilupakan.. 
to my bakal baby... thnx sebab bg ibu experience tido lame kt hospital.. nakal ye.. ibu igt bby dah nak keluar melihat dunia.. rupanya belum lagi.. 
bila kamu mahu keluar ni baby? ibu masih berehat dr bekerja  ni. ibu takut kalau2 ibu kerja nnt ibu tak larat nk kerja dgn baik sbb ibu bukan larat sgt nk stay lame2 kt kerusi opis tu.. sakit perut..sakit pinggang.. hope sepanjang ibu dpt mc ni bby keluar ey,,hihi
=)

kawan, doakan daku sihat2 dan selamat melahirkan.
next checkup dgn pakar O&G di hospital Selayang pada 16/2/2011.
Plan to deliver di sana.. dah tgk suasana di sana..macam ok.
actually plan hospital ampang. tp disebabkan jln ke sana agak sesak..so pilihan terdekat di hospital selayang.. 
.
.
.
.
.
.

3 comments:

babyhanny said...

wahh.. ingt nk bersalin td... tulaa.. enna wat keje berat2 ehh.. stress kot..tu perut ngeras.. mcm akwan kite.. pun kene tahan wad.. sbb wat keje berat.. fuhh.. nasib xde ape2 na.. jaga diri baik2..ok.. selawat byk2.. mnta ampun kt husband siap2.. hehehe.. ape2 msg laa ye kalo2 dh deliver baby..

passtt: baby jgn bg ibu susah hati ye...

lydzar said...

kesiannya ..warded sampai seminggu eh? mmg tak best kan duduk hospital.. pape pon take care

~ENNA~ said...

@ baby hanny @ lily - hehe..insyaAllah..thnx lily

@ lydzar - ha a. semiggu busan sungguh dok spital. rasa cm makin tak sihat dok spital.hihi. =)