Jun 13, 2011

* BF Mum & Milk Booster *

Salam mummies2 di sana.. kemalasan yg amat utk meng'update' blog ini. hihi. Direct to the point, berkisar pada title diatas, sy nk share info yg sy dpt setelah googling key word "MILK BOOSTER"... fuh terlalu byk tips2 dan info2 yg menarik utk sy aplikasikan sepanjang perjuangan sebagai exclusive bf mummy.. alhamdulillah setakat ini sy mampu utk supply milk utk baby Nur Aleesya sejak 4 Mac 2011 till now.. alhamdulillah. walaupun tidak sebanyak mana namun masih mencukupi utknya. Cuma buat masa sekarang sy kene berusaha utk tambah kualiti dan kuantiti memandangkan Aleesya semakin besar dan memerlukan amaun yg banyak per session. sangat mencabar minda dan hati sy utk terus exclusively bf her. 

Tips yg perlu sy amalkan utk mem'booster'kan production milk : 

1. Minum air masak/suam sebanyak mungkin setiap hari (>1.8liter per day)


2. Minum air longan yg dicampurkan dengan red dates kering bole cari kt giant, or mane2 supermarket or kedai herba cina pon ade rasenye. (rebus red dates then campurkan longan dan gula merah/gula batu) * express option : pegi kedai cari air tin seasons (tin merah) tulis longan red date. SEDAP!


3. Makan kurma original. hehe. yg biasa kita makan time nak buka puasa tu.. ;)


4. Minum air soya. boleh cuba Melilea Soy Organic . saya belum beli lagi yg ni. tp dah beli air soya yg biasa punya buat stok dlm peti ais.


5. Makan sayur2an. sy suka brokoli, sawi yg pendek2 tu, kailan, lobak putih, lobak oren... 
***kobis org kate jgn makan sbb boleh keringkan susu...wallahualam***


6. Minum susu! any susu. susu tepung or fresh milk punya. saya suka susu HL sbb rasanya mcm vanilla. lazat! then susu tepung sy minum Anmum Lacta.



7. Tak lupa kepada produk SHAKLEE. Saya amik set utk breastfeeding punya.. sy beli kat Genkimomma. Now sy nak promote kwn sy. boleh bandingkan harga ok. coz after diz sy plan nk amik kt kwn saya ni,
Hasilnya>>>> kemudian..coz sy baru nk memulakan tips2 di atas dgn konsisten.. ;)
Hope akan mendapat hasil yg lumayan. InsyaAllah.
Happy breastfeeding!


Credit to:  (thanks to mommynadia)

1 comment:

lydzar said...

memang kena konsisten makan segala mala milk booster ni..baru nampak hasil dia..goodluck!!