May 14, 2015

2015 Bakal Menimang Anak Kedua

Sejak disahkan hamil bln 10 tahun lepas (2014), hati ni sgt berbunga2 dan sgt bersyukur dengan rezeki ini setelah anak sulung menginjak ke umur 3-4tahun.. Bila check last date period dan berkira-kira, EDD ak untuk kehamilan kedua ini adalah bulan 7 tahun 2015 iaitu jatuh dalam bulan Ramadhan.. (menduga iman ni).. hehe. So bermula la saat2 manis mengandung. Hurm..tak semua manis la..ada masam masin pahitnye jugak..
Kebetulan masa tau yang ak pregnnt tu, nxt weeknya nak fly ke Kota Kinabalu sebab ak ngn cik hubby adalah PJJ..wah sedih wooo...hehe. So dgn redhanya, ak dan anak sulungku teruskan juga hajat ke sana even ada org kate di awal kehamilan tidak digalakkan naik flight.. yela masa disahkan hamil tu aku dah 4/5 weeks pregnnt. So, agak riski la org kate.

Alhamdulillah, ak tidak alami any complication during flight. Seminggu jugakla di Kota Kinabalu. Then, meneruskan kehidupan PJJ. Memang sangat mencabar sebab time awal2 ni kemabukan dan loya hamil tu mula menyerang. Tak lalu makan, lembik, rase nak tidooo je tau. Lagi2 bila ada anak sulung di bawah jagaan ak sendiri so memang kena tabah dan kuat.
.
.
.
.
.
.

Dipendekkan cerita, pada akhir Januari 2015, permohonan pertukaran tempat kerja ku ke Kota Kinabalu diluluskan. Alhamdulillahhh.... rezeki anak nak duduk sebumbung dengan ayahnya. Pada 1 Februari 2015, ak, suami dan anak sulung berangkutan brg2 naik flight dr KLIA ke KK.. 4 Februari 2015 adalah tarikh utk aku lapor diri di pejabat baru.. So sekarang aku dah ada family sebumbung tinggal di perantauan bumi Sabah Di Bawah Bayu.. hihi.. survive sendiri satu family di sini berjauhan dengan keluarga terdekat. Heee.. walaupun Sabah ni adalah Malaysia jugak tapi memang ada rasa jugakla "asing"nya...haha..
Tapi di opisku skrg, ramai jgkla org semenanjung so takdela rase weird sgt.

Sambung kisah mengandungku.. so bila dah pindah sini, aku mmg kene la tukar klinik untuk monthly checkup.. dan setelah diselidik2, choice untuk tempat bersalin hospital  kerajaan hanyalah satu sahaja iaitu Hospital Likas.. owhhh...mesti crowded tu.. So terfikir nak survey hospital swasta la pulak kan.. byk je hospital swasta sini tapi nak cari doktor perempuan agak limited. (bukan demand tapi selagi boleh buat pilihan dan kita yang akan bayar so terpaksa la memlilih yg terbaik)..kaaannnnn.. :)

Hospital KPJ dan Hospital Damai, tiada doktor perempuan. Survey Rafflesia Medical Centre (RMC) ada 2 org doktor perempuan. (1) Doc Rani (2) Doc NorIdayu.. So korang agak doktor mana aku pilih??? Hehe.. aku pilih doc no. 2 tu.. Bermulalah kisah.. first checkup aku di sana pada isnin lepas 11/5/2015 semasa kandungan aku mencecah 32weeks++.. (syarat nak bersalin sini at least 2 kali checkup dengan doc pilihan kita ni).. so pergi checkup macam biasa. korang boleh pilih tarikh dan masa bila korang nak ye. Tentang bayaran semasa checkup aku rase berbaloi la.. tak mahal sgt sbb aku tak amik any ubat kot just scan and consultation RM90. okla kan.. Aku expect beratus..hehe.. so next check up is one month later la..

Owh lupa plak nak bagitahu, untuk bayaran bersalin dekat RMC ni for normal delivery is within RM2k-RM3k.. manakala for caesarean delivery is within RM4k-RM6k.. So standbyla ye saving duet..huuu.. padahal diri ni kerja goverment so ada je kemudahan GL.. tapiii.....Hospital Likas tu jauh sikitla then crowded (tp dlm hati masih ada rasa nk bersalin di GH cuma kerisauan sbb fikir ramai student praktikal kat sana so mcm rimas - previous pregnancy experience).. huuu

So now..just wait and see.. counting days (50 days to go towards 3/7/2015)..mudah2an Allah beri peluang untuk aku bersalin normal kali ni.. InshaAllah.
 

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum puan..sy nak tanya, ok ke dr noridayu tu???dr cerita kawan2, mcm kurang sikit...pengalaman puan sendiri macamna??terima kasih puan..semoga dipermudahkan semuanya..

Enna Rusti said...

wassalam.. sy tak jadi bersalin di RMC. akhirnye decide bersalin di hospital likas. not bad services. bg sy layanan ok. maybe sbb sy tak lama menunggu utk bersalin kot. :)