Nov 9, 2010

* hOBi bARU : sUDOKu *

Maksud Sudoku 

Sumber - Wikipedia the free Encyclopedia

Sudoku  is a logic-based, combinatorial number-placement puzzle. The objective is to fill a 9×9 grid with digits so that each column, each row, and each of the nine 3×3 sub-grids that compose the grid (also called "boxes", "blocks", "regions", or "sub-squares") contains all of the digits from 1 to 9. The puzzle setter provides a partially completed grid, which typically has a unique solution.
Completed puzzles are always a type of Latin square with an additional constraint on the contents of individual regions. For example, the same single integer may not appear twice in the same 9x9 playing board row or column or in any of the nine 3x3 subregions of the 9x9 playing board.
The puzzle was popularized in 1986 by the Japanese puzzle company Nikoli, under the name Sudoku, meaning single number. It became an international hit in 2005.
..................................................

Cth Soalan ^

Cth Jawapan ^

  Sebenarnya aku dah memulakan hobi baru ni sejak 14 September 2010.. hehe..tp dikira baru jugakla kan.So aku dah jadikan ia suatu hobi aku dimasa lapang. Kat umah time2 sambil tgk tv aku akan cuba solve kan problem sudoku ni. Tapi buat masa ni aku hanay memulakan pembelajaran Sudoku ini utk tahap beginners dulu. belum mahir lagi la..but prestasi aku setakat ni agak cemerlang! hehe...byk jugakla box sudoku yg dapat aku settle kan. hehe.. pening2 jugak actually but it's really puas hati if dpt solve one by one box sudoku ni.. clap clap for me!! ;) 
   For asbab2 tertentu aku mula menjinakkan diri dalam hobi ni. nak tau kenape?? hihi ni semua disebabkan perbahan diri aku sejak ak mula berbadan dua ni. menurut beberapa pendapat melalui lisan dan pembacaan, aktiviti sudoku ini sgt bagus utk diamalkan oleh ibu2 mengandung sebab penting utk merangsang pembesaran dan aktiviti otak bby dlm kandungan. Ni seolah2 kita mendidik anak kita sejak didalam perut lagila.. Selain tu.. ibu2 mengandung juga digalakkan memainkan muzik2 yg harmony (spt muzik kitaro) utk didengari bby didalam perut bermula pada usia kandungan 5 bulan ke atas sbb masa ni rangsangan pendengaran bby baru bermula dgn aktif. Dan yg paling penting kene selalu mengaji Al-Quran.. supaya bby akan familiar dgn bunyi bacaan Al-Quran bila dah keluar nnt. So sekarang ni aku cuba mempraktikkan kedua-dua aktiviti ini sekerap mgkin. yg bestnye, bile aku buat aktiviti2 ni, selalu pulak bby ni bergerak2.. tak sure samaada respon tu sbb suka ataupun tak suke. nway aku agak2 bby ni suka la.. =) 
  Bercerita pasal bergerak2 ni, bby aku ni sgt aktif dan kerap bergerak sampaikan aku dah boley tgk gerak-geri dia kt perut aku..berlekuk2 bile dia bergerak. padahal baru masuk 5 bulan lebey skrg. hi bby syg.. seronok sgguh ibu melihat kamu bermain2 di dlm perut ni. kadang2 bile sorg2 kt umah, tgk tv or rileks2 mesti akan mengharapkan bby gerak2. hehe enjoy pulak rasa.. 

......................................................
Ya Allah, sihatkan kandunganku ini.
jauhkan ia dr sebarang penyakit yang bahaya
cantikkan rupa parasnya
kuatkan imannya
lembutkan lidahnya
merdukan suaranya
supaya ia mudah utk membaca ayat2 Al-Quran kelak
Ya Allah, permudahkan segala urusan kelahirannya nnt
ampunkan segala dosa-dosaku
jauhkan diriku drpd segala penyakit yg memudaratkan sepanjang aku mengandungkan kandungan ini
permudahkan segala urusanku.
Amin...
....................................................................... 
  InsyaAllah genap mggu ke 24 nnt aku nak g scan kandungan aku. hope akan nmpak jantinanya. Tak kisah actually boy o gurl cz semuanya ketentuan Ilahi dan rezeki daripadanya.. Tp if nmpak jantina, boleyla prepare brg2 bby yg sesuai dgn jantinanya. hehe =) nway am so excited bout diz..   

2 comments:

Rose said...

aku pun suke buat sudoku....
yang dalam paper the star susah kadang2

~ENNA~ said...

hehe..bagus2.. =)
tp aku pelik la..cmner la dia boley jd susa padahal nombor smpai 9 je..susun2 je..ajaib sgguh kan? hihi