Nov 25, 2010

* 10.10.10 ~ Melaka *

Baru nk story..hehe..
tarikh 10.10.10 adalah tarikh yg sgt canteq utk tahun ni. Ape aktiviti korang hari tu?

Aku n husband tetiba tanpa dirancang awal telah ke Melaka pada hari itu untuk berjalan2 jd ala2 pelancong. hehe.. alkisahnya bermula apabila mak mertua ada aktiviti HARI KELUARGA sekolah di Damar Suria Resort, Melaka..9.10.10 & 10.10.10.. resort ni mmg betol2 tepi pantai. Lokasi bukan di town melaka tapi di sempadan melaka-negri9..  kami telah ikot parents mertua ke resort tu tp lewat sket drpd mereka. Kami sampai pun dah malam hampir ke pukul 8. Sesampai di sana kami terus join cikgu2 sekolah mak makan seafood kat restoran terapung..lokasi kurang kenal pasti hihi.. pas makan kami join bermalam di resort tu jgk..umm, resort ni kurang selesa sket bg org yg demand. ak on jer tp ader gak rungut2. =p. 

Pagi esoknya lepas sarapan kami terus ke pusat bandar Melaka utk mjadi pelancong. huhu.. sesampai di town perut kelaparan sungguh. Then kami cr port makan yg sedap..yumm jumpa! nama kedai ASAM PEDAS MASAKAN KAMPUNG berhampiran dgn shopping mall yg besar2 n gah2 kt town tu..juga berhampiran dgn Menara Taming Sari. 

Lepas makan, kami naek tu Menara Taming Sari. Wah..menarek jugak. Dapat tgk bandar Melaka pada aras tinggi.
Then pegi naik boat menelusuri sg.melaka.. org kate kalu mlm lg santek pemandangan.. mgkin kot.. tryla.
 Masa naek boat tu, kami naek sekali ngn tourist S.pore.. kebetulan masa tgh journey tu, ada la beberapa ekor biawak kt tepi2 sungai tu..mak aih! jakun sgguh depa melihat biawak tu seolah2 kalu kite jakun tgk buaya. hehehe..lawak jer tgk reaksi diorg..
Lepas turning balik nek boat tu kami stop kt cendol stall yg mmg ler ramai org ctu..padahal tepi jln jer.. okla ak tgk cendol tu..aku tak mkn pon sbb masa tu tak selera ngat. suami je yg mkn. katenye sedap! tp kalu dia yg kate sedap mmg sedapla tu.. =)

Makan cendol then terus plan balik coz tak larat da rase.. masa tu dalam pkol 4 ptg.. kami pon masuk ke hway Utara-Selatan..nk balik nilai..masa tu suami drive. Dia mengadu mengantuk sgt.. risau sgguh aku..then cari2 hentian rehat nk stop. Jumpa. Tapi aku tak igt ktne kitrg benti..

Dalam pkol 6 lebih kami selamat sampai di tol Senawang. Masuk ctu coz lapar giler nak cari makanan..hihi dpat makan Ayamas! Sedap tol meratah ayam.. hehe..

dekat pkol 7 jugak barula smpai Nilai. Alhamdulillah.
Malam tu after Maghrib telefon suami ku berdering2..tp kami tak perasa sbb ditinggalkan di bilik. aku sibuk tonton tV. Suami sibuk berinternet. Da pkol 8mlm ak tergerak hati nk tgk hp. dekat 6 missed call! banyakne.. risau plak. terus bagi suami. rupanya mak mertua call. dia tersangkut dekat highway rembau simpang ampat negeri sembilan.. Astaghfirullah..igtkan ape tadi.. rupanya ade eksiden teruk kt situ.. berpusu2 ambulans dtg katenye.

Esoknya baru aku tahu cerita sebenar.. eksiden ngeri 10.10.10 di KM223 Plus Tol Simpang Ampat melibatkan bas ekspress dan Myvi. Huh.. alhamdulillah kami terlepas dari nahas mahupun tersangkut dalam kesesakan itu petang semalamnya. Alhamdulillah kami awal sedikit daripada waktu eksiden itu.. yang berlaku antara pukul 6.30 - 7.00 pm. Bersyukur sangat. apapun takziah buat keluarga mangsa yang maut terlibat dalam kemalangan ngeri tersebut.

Yang penting sekarang kita tak kan boley terlepas dari Qada n Qadar. Semuanya sudah tertulis.
Kita yang masih hidup perlu sentiasa bersyukur kerana masih diberi peluang untuk bernafas di atas Bumi ini. Allah Maha Berkuasa atas segala-galanya. Dia Maha Pencipta yang Agung.



No comments: